ERNST EIFEL

Wijnhuis Ernst Eifel

Dit kleine maar kwaliteitsbewuste wijndomein wordt op dit moment gerund door vader en zoon Eifel. Zoon Christoph, net afgestudeerd aan de Weinbau Hochschule in Geisenheim, is sinds 2016 verantwoordelijk voor de bewerking van de wijngaarden en het proces in de wijnkelder. De typische en pure wijnen van het wijnhuis Eifel zullen voor mij altijd een unieke plaats blijven innemen in het assortiment van BronsWijnen. Het waren namelijk de Riesling Schiefergestein 2015 en de Apotheke Riesling Spätlese Trocken 2015 die mij er toe hebben aangezet mijn droom te gaan realiseren: het importeren van wijnen afkomstig van kleine maar unieke wijndomeinen.

Riesling, koningin onder de druivensoorten
De familie Eifel bezit op dit moment ca 8 ha wijngaarden in het kleine, idyllische wijndorp Trittenheim aan de Moezel. Ook bezit de familie wijngaarden in de naburige dorpen: Neumagen en Dhron. De druivenstokken zijn vooral aangeplant in de steile delen van de wereldberoemde wijngaarden Apotheke en Altärchen. De bodem van de top wijngaard Apotheke bestaat vooral uit leisteen (Schiefergestein) en brengt wijnen voort die filigraan, mineraalrijk en complex zijn. De bodem van Altärchen bestaat vooral uit leembodem en brengt wijnen voort die zachter en ronder van karakter zijn.
90% van alle wijngaarden zijn aangeplant met de koningin onder de druivensoorten: de Riesling. Van deze nobele druif maakt Christoph nagenoeg alle type wijnen: mousserende, droge, half droge, zoete en zeer zoete wijnen. Ieder jaar is in al deze wijnen weer zijn typische en unieke stijl te herkennen: allereerst proef je een duidelijke aanzet van rijpe appels en peren vervolgens wordt je mond verrast door een zeer verfijnde elegantie van sappige zuren en een prachtige mineraliteit.

Fysisch rijpe druiven
Op de leemachtige bodem van de wijngaard Altärchen bezit het huis ook een behoorlijke aanplant aan Weissburgunder (Pinot Blanc). Ook deze vroeg rijpende druif wordt door Christoph laat geoogst. Hij zegt hierover: ik wil niet alleen dat mijn druiven voldoende suikers bevatten maar ook dat mijn druiven fysisch rijp zijn. Hierdoor worden er in de druif belangrijke aroma’s en andere smaakstoffen gevormd. Dit is onder andere de reden dat zijn Weissburgunder aromatisch, rijp en tegelijkertijd verfijnd is.

Newcomer 2018
Volgens Christoph wordt de kwaliteit van de wijn gerealiseerd in de wijngaarden. In een van zijn vele gepassioneerde verhalen over zijn werk in de wijngaarden vertelde hij mij: “ieder wijnjaar brengt andere wijnen naar voren maar door consequent voor kwaliteit te gaan: lage opbrengsten per ha en consequente selectie van de druiven tijdens de oogst weet ik dat onze wijnen verfijnd en mineraalrijk zijn met een herkenbare opulente Rieslingtoon. Zijn passie voor het maken van pure wijnen en het  consequent gaan voor kwaliteit heeft er uiteindelijk toe geleid dat het wijnhuis Eifel op de grote Duitse wijnproeverij Riesling Champion 2018 in de prijzen is gevallen. Met de edel zoete Trockenbeerenauslese 2017 die Christoph maakte won hij goud. Alle andere ingestuurde wijnen drongen door tot de grote finale. Na het proeven van zo een constante en herkenbare stijl was het volgens de jury meer dan logisch dat deze jonge Winzer de prestigieuze titel: Newcomer 2018 kreeg.
Ontdekt hier de wijnen van het wijnhuis Ernst & Christoph Eifel